Het avondeten is iets wat we iedere dag eten. Er zijn echter soms speciale gelegenheden die tijdens het avondeten worden gehouden, zoals verjaardagen. Je moet dan wat meer moeite doen voor het gerecht dan wanneer je op een gewone avond gaat dineren. Je moet bijvoorbeeld wat speciale gerechten klaarmaken of een eetkamerstoel of twee plaatsen om de gasten die bij je thuis komen een zitplaats te bieden. Hieronder volgen verschillende manieren waarop je het beste diner thuis kunt organiseren.

Regel je eetkamer meubels

De manier van meubelschikken helpt je vooraf te plannen wie waar gaat zitten en houdt rekening met het comfort van je gasten. Als je bijvoorbeeld een extra zitplaats aan je eetkamer tafel hebt, is de kans groot dat iemand die alleen is gekomen niet alleen hoeft te eten. In dit geval kun je hem/haar de extra stoel naast een andere gast aanbieden, zodat hij/zij zich minder ongemakkelijk voelt om alleen aan één kant van de tafel te zitten. Als je meer gasten verwacht, kun je altijd wat meer eetkamerstoelen en tafels toevoegen. Als je er geen hebt, kun je alle stoelen gebruiken die je in huis hebt. Je kunt zelfs je woonkamer gebruiken als je eetkamer niet groot genoeg is. Dit is in feite een goed idee, omdat sommige mensen de voorkeur geven aan een warme sfeer tijdens een diner in plaats van een serieuze sfeer die wordt gedomineerd door gevoelige gespreksonderwerpen.

Plan je maaltijd van tevoren

Het van tevoren plannen van je maaltijd betekent dat je wat structuur hebt, zodat je niet te veel afwijkt van je plan. Zelfs als je geen thema of menu hebt gepland, is het goed om iets in gedachten te hebben voordat je naar de winkel gaat. Je hebt een beter idee van wat er gekookt moet worden en wat er uit de koelkast of vriezer moet komen. Daarnaast kun je op zoek gaan naar ingrediënten voor een aperitief of dessert. Om meer inspiratie op te doen over wat je moet koken, kun je je gezinsleden vragen wat ze willen eten tijdens het avondeten. Uiteraard kun je de gasten die bij je thuis komen dineren altijd vragen wat zij graag zouden willen eten. Je kunt ook voor ieder gerecht een bepaalde soort wijn kiezen. Dit maakt een avondmaal al snel een stuk specialer. Zo kun je bijvoorbeeld de juiste rode wijn serveren bij een biefstuk, en een lekkere witte wijn voor bij het aperatief.

Kies een bepaald thema voor het diner

Het hebben van een thema is een andere goede manier om je maaltijd gefocust te houden. Een thema helpt je bij het selecteren van gerechten die goed bij elkaar passen en het elimineren van items die niet passen. Een vakantie thema is ideaal omdat het veel decoratiemogelijkheden biedt terwijl het seizoensgebonden en feestelijk blijft. Als het koken van meerdere gerechten niet jouw ding is, probeer dan één groot gerecht te maken dat in porties kan worden gesneden en tijdens de maaltijd kan worden geserveerd.