In sterrenkeukens is een smoking gun of een rookpistool al een veelgebruikt item. Het goede nieuws is dat je deze ook inmiddels gemakkelijk aan kunt schaffen om van je thuis bereide gerecht een sterrengerecht te maken met een heerlijke rooksmaak. Een smoking gun is heel eenvoudig in gebruik. Je voegt gewoon wat kruiden of houtmot toe aan het rookpistool en je drukt op de knop. Hierdoor gaat de ventilator draaien in de smoking gun en vervolgens steek je de houtmot aan met een aansteker. De ventilator zorgt vervolgens voor voldoende rookontwikkeling en circulatie om zo je gerecht een lekkere rooksmaak te geven. Je kunt het gebruik het beste combineren samen met een rookstolp. Het handige van een rookpistool is dat je geen rookoven meer aan hoeft te schaffen of te gebruiken.

 

Alles wat je moet eten over een smoking gun

Zoals we al aan hadden gegeven is een smoking gun eenvoudig in gebruik voor iedereen en wordt het daarom steeds populairder onder hobbykoks. Het roken van voedsel waar je vroeger dure en grote apparaten voor nodig had kan je nu heel gemakkelijk doen met een klein apparaat. Voor het roken van je gerechten kan je tegenwoordig een rookpistool kopen. Dit kleine handige apparaatje heeft een slang waar de rook uitkomt. Je stopt gewoon wat houtmot aan de bovenkant, steekt dit aan en laat je gerecht roken om het een rooksmaak te laten krijgen. Je drukt het in om de ventilator te laten draaien en ervoor te zorgen dat het blijft branden. Je hebt vaak maar 1 gram houtmot nodig. Je rookt het gerecht voor een lichte rooksmaak 1 minuut, voor een medium rooksmaak tussen de 1 en 3 minuten en voor een zware rooksmaak kies je voor 3 tot 10 minuten. Het is geheel afhankelijk van je persoonlijke smaak waar je de voorkeur aangeeft. Je hoeft niet constant bij te vullen, eenmaal vullen is over het algemeen genoeg.

 

Koud of warm roken

Als je kiest om koud te roken dan gebruik je de smoking gun in een koude omgeving. Bij warm roken dan doe je dit in een omgeving waarvan de temperatuur rond de 70 graden ligt. Gedurende het roken gaart je product op dat moment. Als je koud rookt dan gaart je product niet en dit gebeurt meestal bij kamertemperatuur. In principe kan je ieder product koud roken. Bij warm roken kan dit niet altijd. Kaas zal bijvoorbeeld smelten bij een warme temperatuur.

 

De verschillende gerechten die geschikt zijn voor een rookpistool

Een rookpistool kan je gebruiken voor verschillende soorten gerechten. Je kunt hierbij denken aan gerookte boter, gerookte whisky, gerookte zalm, gerookte (oude) kaas, gerookt zout, gerookte mozzarella, gerookte knoflook, gerookte olijfolie of gerookte karamel zeezout. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden waarbij je een smoking gun kunt  toepassen. Je kunt er vele kanten mee uit en de enige limiet hierbij is je eigen creativiteit. Een smoking gun is bijvoorbeeld ook ideaal om je cocktails mee te serveren of te versieren.